Nomiras historia

LA8XN Steinar i QSO från SK6FM. HCJBs radioklubb i Mariestad

Efter ett QSO med en norsk missionär och radioamatör i Chile den 10 juli 1970 föddes tanken på möjligheten att få regelbundna QSO med norska missionärer i utlandstjänst. Det var Steinar Aabö LA8XN , lärare i Halden och nybliven radioamatör som hade kontakt med Chile. Efter en artikel i en kristen tidning i Norge där han beskrev radiokontakten, kontaktades Steinar av LA8IN Per i Holmestrand som ville hjälpa till med utlandskontakterna.
Den 6 oktober 1971 träffades LA8XN, LA8IN och LA4AP Morten på Hedmarktoppens Folkhögskola i Hamar, och de tre beslutade att ha fortsatt kontakt på 80-meters bandet. Så föddes NOMIRA-tanken som sedan har utvecklats under åren till en gemenskap mellan de Nordiska länderna och ut i världen.

En bild från en av de första NOMIRA träffarna, här hos LA2AQ, far till LA4AP Morten. På bilden amatörer från Norge och Sverige med fruar och barn.
Under många år höll NOMIRA vänner kontakt med norska och svenska missionärer i Syd-Amerika, Afrika och Stilla-havs regionen samtidigt som den dagliga 80 meters kontakten på frekvensen 3623 kHz kl 06.23 UTC fortsatte.
Det finns idag inga missionsarbetare i utlandet som är aktiva radioamatörer, men under alla dessa år fram till idag, har NOMIRA vänner mötts dagligen via amatörradio och NOMIRA- träffar för en fördjupad kontakt mellan enskilda och familjer.

Något formellt ledarskap finns inte i NOMIRA utan det är ett nätverk av amatörer som har format en gemenskap med personlig prägel och värme.
Här finns möjlighet att samtala om både teknik och livets djupa frågor. NOMIRA-ringen, som bygger på kristen grund, är öppen för alla som vill vara med,vare sig man har en kristen bekännelse eller ej. En del av morgon QSO-et är ”dagens ord” som hänvisar till en bibelvers.

Vi behandlar personuppgifter som privatpersoner i nätverket, och omfattar således inte av GDPR.

Den avslutade hälsningen 6.23 syftar till bibelversen i Efesierbrevet kap.6 vers 23.
”Frid och den kärlek som hör tron till åt er, bröder, från Gud fadern och herren Jesus Kristus.”