SM6CYJ Sten,Götene

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sten fick sin licens i samband med tjänstgöring i lumpen på S2 i Karlsborg i slutet av1960-talet. Sändaren var en hemmabyggd kristallstyrd cw-sändare som lämnade 10 watt, och mottagaren en surplus R1155. Förutom kortvåg kördes en del även på 2 meter AM. Antenner för kortvåg var dipoler, men även en vertikal 12AVQ. Den första SSB riggen var en HW-100 från Heathkit som också kördes på RTTY. Under åren har det funnits en hel del olika utrustningar i radioschacket, rör-riggar och mer moderna stationer. Sten har under åren servat många Heathkitriggar, och blivit något av en ”Heathkit-doktor”.

Idag använder Sten en Icom IC7300 , men på hyllan finns också en IC-7000 som oftast körs mobilt, men för närvarande används för 2m och 70 cm. För mobilkörning finns också en Elecraft KX3. Antenner i dag är mestadels trådantenner förutom en stackad 5/8 för 2 och 70 samt en 5-elements beam med rotor för 2 meter.

Direkt efter skolan började Sten jobba inom radio och Tv-branschen. Det blev mycket service och antennarbeten på ett företag i Mariestad. Där träffade han Mats SM7BUA som då arbetade för den kristna radiostationen HCJB som hade sitt Sverigekontor i Mariestad. Mats hade även då fått kontakt med NOMIRA och uppmuntrade Sten att ropa in där, vilket också innebar besök i Norge och några NOMIRA meeting.. Sten kommenterar:” Jag kan än i dag i mitt inre höra Steinars röst på Nomira-ringen när han startade upp ringen med sin mjuka behagliga röst. En mycket inspirerande tid som fortfarande lever vidare”.

I slutet av 70-talet förändrades Stens arbetssituation, och det blev jobb på lokalradion Radio Skaraborg med sommarjobb och div. vikariejobb under några år. 1982 startade Närradion i Götene där Sten var engagerad. Han blev anställd på heltid i Radio Götene 1984, och har sedan arbete där fram till pensionering. En anställning under 33 år men nu är han en glad pensionär.